Изтича срокът за плащане на данък сгради и МПС
Изтича срокът за плащане на данък сгради и МПС / Дарик радио/архив

Срокът за плащане на данъците за МПС, сгради и битов отпадък изтича в края на този месец, съобщават от местната администрация. Според Закона за местните данъци и такси, невнесените в срок налози ще се събират заедно със съответните лихви за просрочие.

Над 900 дела се водят срещу пловдивчани, които не са платили местните си данъци и такси за минали години. 650 от тях са заведени през 2013г., а останалите 150 са от началото на тази година.

С 6.3 млн. лева повече приходи са постъпили в общинската хазна от местни данъци и такси през 2013 година спрямо предходната 2012-та, съобщиха още от общината.

До края на октомври 2014 г. физическите лица, които сами определят и внасят дължимия авансово данък, трябва да подадат декларацията по чл. 55, ал. 1 от ЗДДФЛ и чл. 201, ал. 1 от ЗКПО /образец 4001/ за данъци, дължими за третото тримесечие на 2014 г., съобщиха от Националната агенция за приходите /НАП/.

Това са физически лица, които през третото тримесечие са придобили доходи, например в качеството си на наемодатели на физически лица, както и нотариуси, адвокати, стоматолози и други самоосигуряващи се.

Декларацията по чл. 55, ал. 1 от ЗДДФЛ и по чл. 201, ал. 1 от ЗКПО се подава също и от всяко предприятие или самоосигуряващо се лице, което изплаща на физически лица доходи извън тези по трудов договор и е задължено да удържа данък.

Формулярът се подава и за данъци при източника по Закона за корпоративното подоходно облагане, като например данъци върху дивидентите и ликвидационните дялове в полза на чужди фирми и местни дружества, които не са търговци, включително и общините.

Повече информация за попълване на декларациите, плащане на данъците и новите срокове, може да се получи на телефона за информация на НАП - 0700 18 700 на цената на един разговор.