Изпробват революционен томограф за диагностика на очни заболявания
Изпробват революционен томограф за диагностика на очни заболявания / netinfo
Уникална канадска техника за диагностициране на заболяванията на очите, ретината и зрителния нерв изпробва до 9 май екипът на Очната клиника на УМБАЛ „Свети Георги” в Пловдив. Томографът е предоставен за временно ползване на болницата, след което лекарите ще преценят дали да го закупят.

Апаратът е оптичен кохерентен томограф в комбинация със сканиращ лазерен офталмоскоп и струва 90 хил. евро, обясни доц. д-р Нели Сивкова, началник на Клиниката по очни болести. Според нея техниката е революционна, тъй като с малък прорез в тъканта може да се правят количествени измервания на патологичните находки и качествени изображения с цветен код, в това число и триизмерни.

Голямото предимство на апарата е, че диагностира заболяванията при диабетици, пациенти с травматични проблеми на очното дъно и възрастни хора с дегенерация на ретината или понижено централно зрение, каза още доц. Сивкова. В Клиниката има въведен метод за лечение чрез инжектиране на медикамента „Авастин” в окото, но най-важното е точното диагностициране на пациента, казват специалисти.

От клиниката са открили сметка за дарения, тъй като са убедени в необходимостта от тази скъпа техника.

Уни Кредит Булбанк
IBAN: BG59UNCR75271054808124
BIC: UNCRBGSF
(Сумата е за закупуване на оптичен кохерентен томограф за Клиниката по очни болести)