Асеновград
Асеновград / БГНЕС, архив
Делото срещу обвинения в подкуп главен архитект на Община Асеновград Константин Атанасов започва в Окръжния съд в Пловдив. То бе върнато на прокуратурата от магистратите през май, тази година, за отстраняване на допуснати нарушения.

През декември 2016 г. Атанасов взел 8 000 лева подкуп от управител на банков офис. Парите били за съгласуване идейният проект за реконструкция и преустройство на бивш хотел в Асеновград в „многофункционална сграда със смесено предназначение“.
 
Според държавното обвинение, деянието е извършено с изнудване и посредством злоупотреба със служебното положение.
 
В корупционната схема, заедно с главния архитект на Асеновград Константин Атанасов, участва и друг мъж, също обвиняем по делото. По настояване на Атанасов, той е нает за консултант.

Като помагач, вторият мъж е изготвил на оферти от името на фирмата му за консултантска дейност, както и фактури с посочена банкова сметка, от която впоследствие е изтеглил, преведени от банката 8 000 лева и ги е предал на главния архитект на Община Асеновград.   По делото са разпитани свидетели, назначени са експертизи, иззети са веществени доказателства и документи.

Спрямо всеки един от обвиняемите е взета мярка за неотклонение „Гаранция“ в размер на 5 000 лева. Наложена им е и забрана да напускат пределите на България.