Изнесени кабинети за рак на гърдата
Изнесени кабинети за рак на гърдата / netinfo

Профилактични кабинети за ранно откриване на рака на млечната жлеза за първи път от тази година ще има в Пазарджик, Смолян, Карлово и Асеновград, съобщи директорът на Пловдивския онкологичен диспансер д-р Георги Райчев. Изнесените приемни се организират съвместно с многопрофилните болници по райони, които ще осигурят ехографски и мамографски изследвания.

Прегледите ще се извършват по график от 9 октомври до 3 ноември, без да е необходимо предварително записване на желаещите. Открива се нов приемен кабинет във ІІ-ра база на онкодиспансера на бул. “Александър Стамболийски”, през който ще преминават плануваните за прием в Химиотерапевтичното отделение. По този начин ще се облекчи потока от пациенти в Консултативно-диагностичния блок на бул. “Васил Априлов”.

Над 42 000 болни обслужва пловдивският диспансер, като между 3 и 4 хиляди са новооткритите случаи всяка година, каза още д-р Райчев. Той отхвърли обвиненията на медицинските сестри от ІІ- ра база, че не разполагат с помещения за почивка. “Тяхното място е до леглата на болните и съм разпоредил да стоят в коридорите, за да следят отблизо за състоянието им, а не да спят по време на дежурства”, коментира д-р Райчев.

От началото на 2009 година екипи на диспансера ще посещават домовете на трудно подвижни пациенти за поставяне на химиотерапевтици и след оперативна профилактика.

На онкодиспансера са отпуснати допълнителни площи от вече предоставените помещения в Транспортна болница. След предстоящите ремонти ще започне прехвърлянето на Консултативно-диагностичния блок в новата база, уточни д-р Райчев. За прехвърлянето на оперативните отделения са необходими 3,5 млн. лева от общинския бюджет.