Измамник отнесе 268 хил.евро от дома на баба в Първомай
Измамник отнесе 268 хил.евро от дома на баба в Първомай / снимка: sxc.hu , Дарик Пловдив

Крупна сума пари в евро и долари е отнета чрез телефонна измама в Първомай, съобщиха от полицията и прокуратурата в Пловдив. От метална каса в дома на възрастна жена липсват 268 хил. евро и 18 хил. долара. Парите били служебни, но нейният внук, който има фирми за строителство и индустриална техника, ги съхранявал вкъщи. Измамата е реализирана по позната схема за пострадал при катастрофа роднина. Задържани са двама мъже, реализирали измамата.

Непознат се обадил на стационарния телефон на 80-годишна жена вчера около 16.30 часа и поискал 30 хил. лв., тъй като внукът й се нуждаел от животоспасяваща операция. След това в дома на жената пристигнал мъж и тя му обяснила, че разполага само 500 лв., но в къщата има метална каса с много повече пари. Тъй като нямала ключ за касата, предложила на измамника ъглошлайф. Той не успял да разбие сейфа и купил втори ъглошлайф от близкия магазин. От процеп в касата взел въпросната сума и си тръгнал, съобщи новият директор на пловдивската полиция ст. комисар Христо Разсолков.

Бабата разбрала, че е измамена по-късно, след като се обадила на своята дъщеря, за да разкаже какво се е случило. Сигналът на телефон 112 е подаден в 19.30 часа. Предприети са необходимите съвместни действия от областните дирекции на МВР в Пловдив, София, Стара Загора, Хасково, Смолян, Велико Търново и Габрово.

34-годишният изманик, т.нар. муле, е задържан на главния път София- Варна край Велико Търново със сумата от 170 хил. евро около 23 часа. Останалата част от парите, неговият дял, оставил в родното си село Гарваново край Хасково. Задържан за осъществената измама е и 24-годишен мъж от Горна Оряховица. И двамата са от ромски произход, криминално проявени и осъждани. По-младият е излежал преди година присъда от съда в Смолян, уточни началникът на пловдивския отдел "Криминална полиция" комисар Николай Кирков.

Случаят се разследва, образувано е досъдебно прозиводство и са извършени необходимите претърсвания и обиски, съобщи зам.-окръжния прокурор на Пловдив Галин Гаврилов. Мъжете са задържани първоначално по Закона за МВР за 24 часа, а след това арестът им предстои да бъде удължен с още 72 часа по Наказателния кодекс.

Измамник отнесе 268 хилевро от дома на баба в Първомай
netinfo

„Открити са всички пари, които са присвоени от измамниците. Разследването по случая продължава, включително и в насока повдигане на обвинение на двамата извършители“, допълни районният прокурор на Първомай Йоанна Запрянова.

Само в Пловдив през 2014 г. и до средата на тази година са осъдени 18 лица за телефонни измами. В момента за същото престъпление са образувани пет досъдебни производства в Пловдив, шест в Асеновград и две в Карлово.