Измами с евросубсидии или “бели петна” в земеделието
Измами с евросубсидии или “бели петна” в земеделието / Sofia Photo Agency, архив
Измами с евросубсидии или “бели петна” в земеделието
84626
Измами с евросубсидии или “бели петна” в земеделието
  • Измами с евросубсидии или “бели петна” в земеделието

Земеделски кооперации от Хисаря участват в измамни схеми за незаконно получаване на eвросубсидии, твърдят производители от региона. По думите им порочната практика съществува от години,  за което са изпратили сигнали до полиция, прокуратура, ДАНС и Дирекцията за защита на финансовите интереси на Европейския съюз към МВР. Според пострадалите в схемата са преплетени интереси на местен бизнес, политици и представители на държавни и правораздавателни институции, както и две земеделски кооперации – “Агрокомерс-98” и “Момина баня”.

Според източници на Дарик обаче става въпрос за конфликт на интереси между две групи заинтересовани лица, които гравитират между бивши и настоящи представители на местното управление.

Според сигнали на земеделски производители от района на Хисаря в схемата за измама с обработваеми земи са замесени едни и същи имена, които по документи са записани като собственици, без да имат законово право на това. Масово има случаи, при които законни собственици на земеделска земя не могат да получават евросубсиидии за парцелите, които обработват, тъй като те се оказват отдадени на трети лица от председателя на кооперация “Момина баня”, заявиха пред Дарик  двама от пострадалите - Делко Паспалски и Илин Робов.

Проверка в Търговския регистър установи, че бившият председател на Общински съвет в Хисаря Бойко Гавраилов е управител на две oт фирмите, свързани с другата кооперация - АГРОКОМЕРС-98, a неин председател е Атанас Куковски - също  общински съветник. Под ръководството на Районна прокуратура се извършва проверка от “Икономическа полиция" по сигнал срещу “Агрокомерс-98” за документни престъпления, потвърдиха за Дарик от пресцентъра на прокуратурата. Именно с тази кооперация е в конфликт друг бивш арендатор Коста Стаменов, който твърди, че действащите схеми за измама в цялата страна са поне три.

Общинските служби са тези, които регистрират договорите на земеделските производители. За да получи някой евросубсидия, договорът му трябва да е изряден, обясни за Дарик директорът на Областна дирекция “Земеделие” Велина Панчева,  в отговор на въпроса възможна ли е измама с документите за кандидатстване. Всички, които се чувстват ощетени могат да  пуснат сигнал и в ОД “Земеделие”, категорична е  Панчева.

Възможно е хората да смятат че са измамени, защото земята им наистина е разпределена на друг ползвател тъй като  те не са подали декларация по чл. 69. Тази декларация се входира до 31 юли всяка година в общинските служби и чрез нея собственикът заявява че “не желае да участва в  споразумение за ползване на земята”. При липса на такъв документ имотът попада  в т.нар “бели петна” и се разпределя  на друг земеделски производител със заповед на директора на Областна дирекция “Земеделие”, обясни още Велина Панчева.

През новия програмен период ще се следи изключително за достоверността на документите и правното основание за ползване на конкретните земеделски площи. Неправомерното ползване на земеделска земя е един от основните проблеми в момента и е задължително в най-скоро време да се стъпи на чиста нормативна база, коментира директорът на областната служба.  Тази година има промени, съгласно които,  при очертаването на имотите вече ще трябва да се спазва и географското положение на същите.

От Окръжна прокуратура Пловдив съобщиха, че за последните 12 месеца  са  внесени в съда седем обвинителни акта за опит за измами с цел получаване на евросубсидии.