Изложба от препарирани диви животни и птици реди  РИОСВ – Смолян
Изложба от препарирани диви животни и птици реди РИОСВ – Смолян / Снимка: Даниела Ковачева/
Изложба от препарирани диви животни и птици реди РИОСВ – Смолян
19064
Изложба от препарирани диви животни и птици реди РИОСВ – Смолян
  • Изложба от препарирани диви животни и птици реди РИОСВ – Смолян

Изложба на препарирани диви животни и птици ще открие днес РИОСВ – Смолян. В сбирката са подредени над 15 представители на родопската фауна, сред които видра, лисица, сърна, яребица, глухар. Държавните  дивечовъдни станции Кормисош и Извора пък участват със свои качествени препарати на кафява мечка и дива котка, съобщи пред Дарик Екатерина Гаджева от РИОСВ – Смолян. Голяма част от изложените видове са препарирани от единствения регистриран в Смолян препаратор  Стефан Пелтеков.

 

Това е първата по рода си изложба представяща защитените животински видове в Родопите, коментира Гаджева. Целта е да се покажат дивите обитатели на планината и в същото време подрастващите да се научат как да ги опазват. Проявата е съвместна инициатива на Регионалния исторически музей „Стою Шишков” и местната екоинспекция, като нейното откриване е днес от 16 часа в залите на музея.

 

Вече се обмислят варианти временната сбирка да бъде направена и в други региони на областта и да се кандидатства по проекти за самостоятелна зала. Амбицията ни е изложбата да се превърне в нещо постоянно, тъй като наблюдаваме изключително голям интерес сред  преподаватели, студенти и ученици, подчерта Гаджева.

/Чуй прикачения звуков файл/