Изграждат пътя ГКПП Рудозем - Димарио по европейска програма
Изграждат пътя ГКПП Рудозем - Димарио по европейска програма / снимка: wikimapia.org

Програмният комитет по оперативна програма „Европейско териториално сътрудничество 2014 – 2020 г. включи за реализация пътя ГКПП „Рудозем” – Димарио през следващите години. Това обяви днес на пресконференция областният управител на Смолян инж. Димитър Кръстанов.

След поредица от работни посещения и срещи от страна на областния управител и неговия екип в Гърция, „тръгва“ изграждането на икономически важната пътна връзка ГКПП „Рудозем” – Димарио. „Още от средата на 2013 г. работим отговорно да се утвърждават и развиват българо-гръцките отношения, в частност Смолянският регион и регионът на Източна Македония и Тракия”, заяви инж. Кръстанов.

Той допълни, че сега усилията му се удвояват, тъй като е председател на Регионалния съвет за развитие на Южен централен район, който включва областите Смолян, Хасково, Кърджали, Пазарджик и Пловдив.

По време на двудневното посещение в Солун областният управител и екипа му са провели срещи с председателя на Управителния съвет на гръцката пътна агенция „Егнатия Одос” инж. Парис Саваидис и с председателя на Управляващия орган на програмата за ЕТС Георгиос Емануел. Регионалните гръци власти са подкрепили проекта. В разговорите двете страни са се договорили да се изградят водостоци, 10  мостови съоръжения с дължина над 5 метра и два малки Г-образни тунела.

„По този начин Програмният комитет ще отдели от 25% до 30% от ресурса на програмата за ЕТС за инфраструктура, с което възприе изцяло нашата позиция”, изтъкна инж. Кръстанов.

Областният управител изрази надежда, че през следващата година ще започне реалното изграждане на пътя Рудозем-Димарио. Дотогава от българска страна ще бъдат осигурени всички организационни и технически условия за започване на рехабилитацията на участъка Средногорци – Рудозем, обходен път Рудозем и пресичане на границата на площадката на ГКПП Рудозем.

Българската и гръцката част по проекта за реконструкция и рехабилитация възлиза на около 30 млн. евро, като финансирането ще бъде осигурено от есента на 2014 г.