Издават книга за 130-годишнина на Университетска
Издават книга за 130-годишнина на Университетска / снимка: Николай Райшинов/

130-годишната история на най-голямата българска болница "Св. Георги" в Пловдив е поместил на страниците на новата си книга проф. Иво Димитров. Печатното издания се поява на бял свят в навечерието на юбилея на болничното заведение, което е отворило врати на 1 май 1879-а година, уточни проф. Димитров. В книгата се откриват интересни факти като това, че болницата е започнала пътя си само с 3-ма лекари, а днес екипът и е над 2 500 човека. Докато преди 130-години лечебното заведение е лекувало пациентите си на 30 легла, днес техният брой надхвърля 1300. Първата операция в Университетска  е направена още през 1879-а, а 27 години по - късно по оперативен път за първи път в България са отстранени камъни от пикочен мехур.

Днес болницата поема 25.5% от българските пациенти, които са основно от Пловдив, Кърджали, Стара Загора, Хасково, Пазарджик и Смолян. Постъпилите по спешност пациенти през 2008-ма са над 27 хиляди, а извършените операции са близо 35 хиляди, обясни д-р Константин Зисов зам.-директор на УМБАЛ.

По повод годишнината  през месец ноември ще стартира  юбилейна научна сесия под надслов „130 години УМБАЛ „Св. Георги". Първоначалните планове са медицинският форум да се превърне в  най - големия правен досега в България, коментира Зисов. На него ще бъдат представени доклади за абсолютно всички специалности в медицината, тъй като УМБАЛ разполага със специалисти във всички сфери.