Ивановден е! Близо 20 000 пловдивчани празнуват
Ивановден е! Близо 20 000 пловдивчани празнуват / dariknews.bg/ архив

Близо 20 000 са пловдивчаните, които празнуват своя имен ден на Ивановден. Това съобщиха за Дарик от ГРАО-Пловдив.

10 280 са кръстените Иван, а 3826 са дамите, носещи името  Иванка. Сред най-многобройните именници са още: Ивайло (1189), Иво (459), Калоян (458) и Йоан (163), Ваня (1133), Йоана (570), Яна (531), Жана (310) и Йовка (210).

7 034 са жителите на община Пазарджик, които празнуват Ивановден, според данни на Община Пазарджик. Най-много на  брой – 3 833, са мъжете с името Иван, след тях са Иванките – 1848. Значително по-малко са тези, които носят имената  Калоян и Йоан. С името Жан са едва четирима. При жените другите популярните имена в Пазарджишко са Ваня, Жана и Йоана.

Ежегодно на 7 януари Православната църква почита Св. Йоан Кръстител. Според народното вярване, той е кръстил Исус Христос в река Йордан, който предрича идването на сина Божи на земята и подготвя неговия път с проповедите си.

Св. Йоан е и покровител на кумството и побратимството. Обредното къпане за здраве на Йордановден и продължава и на Ивановден.

Днес ергените къпят момите, къпят се и младите мъже и именниците. Традицията включва още разменянето на подаръци, както и гостуване в дома на кумовете.

Обредната трапеза включва варено жито, фасул, ошав, баница, кървавица, печена луканка, свински ребра със зеле.

Екипът на Дарик Радио поздравява с празника кмета на Пловдив Иван Тотев, бившият кмет Иван Чомаков, директорът на пловдивското летище Иван Карнабитов, шефът на фирма "Чистота" Иван Стоянов, председателят на Директорския борд на Международен панаир Пловдив Иван Соколов и всички останали именици.