Иван Тотев гарантира писмено, че няма да сбъдне родителските страхове
Иван Тотев гарантира писмено, че няма да сбъдне родителските страхове / снимка: Кирил Кирилов, архив

Нито един от страховете на родителите на децата от ОУ „Душо Хаджидеков“ няма да се сбъдне. Няма да има разделяне на децата и пресичане на улици. Това гарантира кметът Иван Тотев след днешната среща в Областна управа между него, губернатора Здравко Димитров, зам.-кмета Стефан Стоянов и родители от инициативния комитет на протестиращите срещу сливането на въпросното училище с ОУ „Георги Бенковски“.

Ангажирам се лично в понеделник да изпратим официално писмо до директора на „Душо Хаджидеков“, в което ясно ще заявим становището си по въпроса, допълни кметът. По думите му общината активно ще участва и в обществения съвет, който ще се сформира след влизането на новия закон през август. В него ще се включат още родители и представители на Областна администрация.

Ако казаното от кмета се изпълни и наистина имаме уверенията му в писмен вид, притесненията ни ще приключат, казаха родители сред срещата. Един от бащите – Тихомир Стойчев, обясни, че идеята е бъдещите промени да се съобразят с т.нар. „заварено положение“ – децата, които вече учат в „Душо Хаджидеков“, да не бъдат разделяни и премествани. През следващите години първокласниците, които искат целодневно обучение, ще могат да ползват базата на „Георги Бенковски“.

Относно жалбата до Административния съд, която 22-ма родители подписаха и внесоха в края на миналия месец, Стойчев заяви, че първо ще изчакат да видят писменото становище на общината, след което ще организират среща помежду си, за да решат какви действия да предприемат.