Иван Добчев с Преди/след на Сцената
Иван Добчев с Преди/след на Сцената / снимка: Кирил Кирилов

Темата на спектакъла е заложена в заглавието му - животът ни е разделен, след като е белязан от някакво голямо събитие. Това заяви режисьорът проф. Иван Добчев по повод представлението на театър „София" „Преди/след", което е в афиша на фестивала „Сцена на кръстопът" и се играе довечера от 19 часа на Голяма сцена в Драмата. Автор на пиесата е съвременният немски драматург и режисьор Роланд Шимелпфениг.

Добчев допълни, че тази драматургия е мъчна. Това е труден за гледане театър. Изпитание за режисьора е, защото има един друг режисьор, който вече е регламентирал нещата, призна професорът от „Сфумато". Според него „Преди/след" напомня за Брехт, защото е театър, който постоянно напомня на публиката, че е на театър и всичко е условно. В спектакъла е включено и видео.

Представлението разказва за 30-годишна жена, която от 11 години живее с един мъж и внезапно решава за първи път да му изневери и то със случаен човек. Участва и актрисата Гергана Кофарджиева, която има Аскеер 2011 за поддържаща роля.

Текстът е калейдоскопичен, в действието се трупат случки и сюжети, без формална връзка помежду си, обясни Иван Добчев. Режисьорът уточни, че в представлението част от персонажите са паднали ангели, които препращат към филма на Вим Вендерс „Криле на желанието".