IT-специалист е тарторът на задържаните фалшификатори
IT-специалист е тарторът на задържаните фалшификатори / Dariknews.bg

Петър Нанов под прякор Пендо е тарторът на групата, задържана за фалшификация и  източване на пари от банкомати на  територията на страната и Европейския съюз. Той е на 37 години, родом от Пазарджик, но живее и работи в Пловдив. Завършил е УНСС, има заведение в центъра на Пазарджик. До преди година е бил съдружник в една от най-големите фирми за компютри в Пловдив "ПИК -Компютър". Петър Нанов е познат и като много добър IT-специалист. Останалите задържани са пловдивчанинът Владимир Куюмджан, Пламен Парушев от Ямбол, Росен Рутев от Хасково и Милен Александров от Бургас.

Пловдивският окръжен съд постанови на петимата фалшификатори най-тежката мярка " задържане под стража". Заседанието продължи близо три часа. Задържаните са обвинени в тежки умишлени престъпления, за които се предвижда наказание лишаване от свобода. Доказателствата по делото сочат, че те са извършили деянието. Съдът прецени, че е налице реалната опасност те да се укрият или извършат престъпление. Трима от тях са криминално проявени.

 Определението не е окончателно и  подлежи на обжалване в 3-дневен срок.

Участниците в бандата бяха арестувани при акция, извършена от сектор БОП към пловдивската полиция, съвместно с ГДБОП, под наблюдение на Върховната касационна прокуратурата и в координация с Европол. Претърсени са над 10 адреса на територията на Пловдив, Хасково, Пазарджик, Бургас, Австрия и Полша. Разкрити са и две бази на територията на Пловдив за изготвяне на устройствата и картите.