IT-експерт: Не е невъзможно президентският вот в САЩ да е бил манипулиран от Пловдив
IT-експерт: Не е невъзможно президентският вот в САЩ да е бил манипулиран от Пловдив / Thinkstock/Getty Images
IT-експерт: Не е невъзможно президентският вот в САЩ да е бил манипулиран от Пловдив
92199
IT-експерт: Не е невъзможно президентският вот в САЩ да е бил манипулиран от Пловдив
  • IT-експерт: Не е невъзможно президентският вот в САЩ да е бил манипулиран от Пловдив

В IT-сектора няма непостижими цели. Всичко е възможно, зависи колко много го искаш и какъв ресурс си готов да отделиш. Това коментира пред Дарик радио IT-специалистът Андрей Узунов от пловдивска хостинг компания по повод непотвърдената информация, че от Пловдив румънски хакери са манипулирали президентския вот в САЩ.

По думите му, дори и да е имало подобно нещо, то е силно преувеличено. Според Узунов всичко е по-скоро в сферата на спекулацията. Той обаче не подцени факта, че щом е намесена Русия, в областта на хакерството всичко е възможно.

Според американски медии разузнавателните служби в САЩ разследват дали новоизбраният президент Доналд Тръмп е получавал пари от Русия. Те проучват също дали тя се е опитвала да влияе на изборите в САЩ и дали Кремъл не е предоставял тайно финансова подкрепа на Тръмп. По неофициална и непотвърдена информация румънски хакери, от локацията Пловдив, са повлияли резултатите от президентския вот в САЩ. По-конкретно тя гласи следното: руските тайни служби, чрез наемането на румънски хакери, от години са – цитирам: „отглеждали, подкрепяли и подпомагали“ Доналд Тръмп и са се възползвали от личните му слабости, за да могат евентуално един ден да го изнудват. И, както вече споменах, от Пловдив. Дали е така и ако „да“, как точно се е случило?

Коментарът на Андрей Узунов може да чуете от прикачения аудио репортаж.

Ситуацията, в която дадена компания наема хакери, които да сринат или блокират базата данни на конкуренцията, има своята логика и това е разбираемо. Доколко обаче хакерите по света имат "дялово участие" в управлението на световния икономически и политически ред? Чуйте от аудиото.

Интересно е къде се нарежда България в класацията на страните, които се славят с най-много хакерски атаки. Според Андрей Узунов в челото са държави като Китай, Русия, Украйна, Молдова, Чехия, Полша. По думите му България и Румъния не са много надолу в тази класация.

Какво се крие зад хакерските атаки всъщност? Това е едно скъпо начинание. То трябва да има нужното финансиране и подкрепа. В повечето случаи се капитализира или чрез т.нар. корпоративен шпионаж, или когато се крадат лични данни, или чрез директна кражба на пари, коментира Узунов.

Доколко са манипулирани резултатите от вота за Доналд Тръмп и Хилари Клинтън, остава в сферата на догадките. Американският президент коментира през Туитър кратко и чрез главни букви: „ФАЛШИВА НОВИНА – ТОТАЛЕН ПОЛИТИЧЕСКИ ЛОВ НА ВЕЩИЦИ!“

Трябва да се замислим обаче за друго. У нас наближават парламентарните избори. По непотвърдена информация молдовски хакери ще манипулират изборните ни резултати от Панама. Тогава вече и България ще се впише достойно в сложните процеси на Световната конспирация.

оследният абзац е писан с леко намигване, но всъщност нищо не се знае.)