Искат домашен арест за Янакиев с „Хамъра”
Искат домашен арест за Янакиев с „Хамъра” / monitor.bg

Близки на загиналия на 18 декември пешеходец Никола Лазаров отново излизат на протест. Той е насрочен за днес от 16 часа пред съдебната палата. Причина за недоволството стана решението на съдия Ивета Парпулова да бъде заменена постоянната мярка за задържане под стража на шофьора, блъснал и убил на място Лазаров, с парична гаранция от 3000 лева. Организатор е един от синовете на загиналия – Еленко Лазаров.

Той заяви, че инициира събитието в памет на баща си, но най-вече, за да предпази евентуални нови жертви на пътя. Преди дни Районният съд в Пазарджик е освободил от наказателна отговорност Янакиев за шофиране под въздействие на амфетамини, наложена му е само глоба от 2000 лева. Срещу още 3000 лева ще излезе от ареста, без даже да е отнета книжката му и не е изключено да избяга в чужбина, за да се спаси от затвор, не крие опасенията си Еленко. Той настоява мярката да бъде изменена в домашен арест, след като се разбра, че по закон Янакиев не може да остане повече под постоянна стража.

За предишния протест само за няколко часа се самоорганизираха над 150 човека. Сега очакванията са да дойдат много повече. Лазаров подчертава, че всеки, който е против убийствата по пътищата и безсилието на системата да се справи, би трябвало да излезе и да изрази позицията си. Иначе ще продължат да умират по пътищата и възрастни, и деца.

Малко след обявяването на проявата на недоволство от Окръжната прокуратура в Пазарджик оповестиха, че ще протестират наложената от съдия Ивета Парпулова парична гаранция от 3000 лева пред Апелативния съд в Пловдив и също ще искат домашен арест.