Интересът към изучаването на религия не бил намалявал
Интересът към изучаването на религия не бил намалявал / Дарик радио
Над 600 деца от Пловдивска община започват изучаването на православно християнство в училище от началото на втори срок, информираха от Регионалния инспекторат по образование в Пловдив. Изучаването на религия ще бъде изцяло финансирано от Община Пловдив. То включва изучаване на православно християнство и ислям. До момента няма желаещи за ислям, няма и учители за преподаването му, информира началникът на Инспектората Александър Буздрев. Изискванията на МОН за ценза на преподавателите по ислям са те да са завършили задължително Висшия ислямски институт в София.

Децата, които са в начален курс, ще бъдат разпределени в 40 групи по извънкласни форми. Обучението ще е по утвърдени от Министерството на образованието програми и ще се провежда веднъж седмично. Групите са формирани на базата на подадени от родителите молби.

Над 1388 деца от 34 училища в Пловдивска област изучават и в момента религия. Обучават ги 10 богослови и 26 преквалшифицирани учители. Повечето деца са от началния курс – 1178, информираха от Регионалния инспекторат по образование. До момента в нито едно училище в Пловдивско не се изучава ислям.

Според експерти-богослови интересът към изучаването на религия никога не е намалявал.