Информират как да се включим в иска срещу общината за мръсния въздух
Информират как да се включим в иска срещу общината за мръсния въздух / dariknews.bg/архив

Започва официалното информиране на гражданите на Пловдив за условията, при които могат да се присъединят към Колективния иск към общината за мръсния въздух. От 23 март до 6 април е срокът, в който всеки, който е живял в града в периода 2007-2011 г. има право да се включи в иска. Такса за присъединяването няма и не е необходимо да се доказва увреждане, обясни адвокат Снежана Стефанова, която представлява ищците от „Асоциацията за европейска интеграция и права на човека".

Колективният иск бе депозиран от „Асоциацията за европейска интеграция и права на човека" и "Бизнес експертен съвет". Адвокати и бизнесмени настояват Община Пловдив да предприеме ефективни действия за опазване на околната среда и чистотата на атмосферния въздух. Той няма материални претенции.

Според началника на правния отдел в общината Илиян Иванов има реална възможност Колективният иск да се преобразува в оценяем, ако общината и РИОСВ бъдат осъдени. Това не ни плаши, тъй като трябва да се докаже непосредствената връзка между замърсяването на въздуха и здравословното състояние на гражданите, каза още той.

Над 3000 страници са документите и доказателствата в подкрепа на това, че Община Пловдив не бездейства по отношение на опазване на околната среда и чистотата на въздуха в Пловдив.

Безпрецедентно дело за чистотата на въздуха в града тръгна на 8 март в Окръжен съд Пловдив.