Общините могат да кандидатстват за допълнително финансиране и градините да получат статут на "защитени"
Детските градини, застрашени от затваряне, вече могат да бъдат спасени. Те ще получават статут на „защитени” по примера на училищата досега.
Застрашени от затваряне са градини в отдалечени населени места, в които има малко деца и парите не стигат. Но ако една детска градина влезе в списъка на „защитените” тя ще получава допълнителна субсидия от 19 000 лева. А ако се намира в планински район - 21 000.

Преди 30 години прага на детската градина в пазарджишкото село Фотиново са прекрачвали над 50 деца. Сега в нея идват едва 12. За закриването са подготвени дори децата, които казват, че ще трябва да се преместят в Пловдив или Пазарджик. Родителите са категорични, че ако се затвори детската градина, младите ще се изнесат и селото ще се обезлюди. Причината е, че през зимата пътищата са непроходими и не могат да превозват малчуганите до съседни селища. Единствената надежда и на родители и на учители е, градината да стане „защитена“.

Промени от следващата учебна година ще има и за „защитените” училища. Субсидията скача на 29 000 лева. А ако училището е в планински район - 32 000.

Възможност за кандидатстване детските градини и училищата имат до 10-ти септември.
NOVA