Има дискриминация при приема в детските градини, според сините
Има дискриминация при приема в детските градини, според сините / dariknews.bg/архив

Наредбата за прием в детските градини в Пловдив е в разрез със Закона за защита от дискриминация и Закона за закрила на детето, обявиха днес от политическа партия „Синьо единство“.

В тази връзка се изготвя мотивирано искане до комисията по защита от дискриминация за промяна на методиката при прием на децата.

Общинската наредбата дава възможност на работещите родители да получат повече точки в процеса на кандидатстване, което пък им дава предимство пред безработните, което е абсолютно несправедливо. Липсва и щателна проверка на документите на семействата, които кандидатстват за места в детските градини. Класифицирането по местожителство и месторабота е друг проблем, който трябва да бъде обсъден според сините.

Предложението за промяна в настоящата наредба е изготвено след консултация с юристи, преподаватели в детски заведения и родители, уточни лидерът на   „Синьо единство“ в Пловдив Костадин Шанков. Той заяви още, че юристите в партийната организация  са готови да ревизират  всички общински наредби.