ИАЛ деблокира ваксината срещу птичи грип
ИАЛ деблокира ваксината срещу птичи грип / netinfo
Изпълнителната агенция по лекарствата разпореди деблокиране на всички налични количества от ваксината срещу птичи грип Tamiflu. Агенция митници и Европейската агенция по лекарствата (ЕМЕА) са изяснили всички обстоятелства, които предизвикаха заповедта за изтегляне на препарата от аптечната мрежа в страната.

От ИАЛ информират, че на митница Аерогара София пристига пратка, съдържаща 1050 опаковки от лекарствения продукт Tamiflu capsules, hard 75 mg x 10, означен като произведен от F. Hoffmann-La Roche и предназначен за експорт към Швейцария. Като получател на пратката и износител към Швейцария е посочен Комбинейшън Терапи Медикъл Съплайс ЕООД, притежаващ разрешение № IV-129/РД02-08 от 26.01.2006 г. за търговия на едро с лекарства в България. Митническите власти са се усъмнили в автентичността на лекарствения продукт и са задържали пратката на митница Аерогара София. Митническите власти уведомяват по надлежния ред фирма F. Hoffmann-La Roche AG, Швейцария и ИАЛ. Предоставят за анализ проби и в резултат на анализа се изяснява, че лекарствения продукт Tamiflu capsules, hard 75 mg x 10 с партиден № В1117 не съдържа активното вещество Oseltamivir, а само нишесте и лактулоза и попада под дефиницията на лекарствен продукт фалшификат. От съпътстващата документация по случая става ясно, че произходът на фалшивия лекарствен продукт е от Cura Pharmacy N.V., Curacao.

По повод на тази информация ИАЛ издаде заповед № Б-18/20.09.2007 г. за блокиране на наличните в страната количества Tamiflu, извърши целенасочени проверки на търговци на едро и аптеки на територията на страната, съвместно с РИОКОЗ и РЦЗ, и не установи разпространение на фалшивата партида в лекарстворазпространителната мрежа. В резултат на горните действия и констатации и с оглед на факта, че фалшивия лекарствен продукт Tamiflu capsules, hard 75 mg x 10 с партиден № В1117 не е допуснат на територията на страната, ИАЛ издаде заповед за деблокиране на продукта.