И прокуратурата вкарва „Синята зона” в съда
И прокуратурата вкарва „Синята зона” в съда / netinfo
Окръжна прокуратура Пловдив внесе протест в Административния съд срещу скандалното решение на Общинския съвет, взето на една от последните сесии на местния парламент, с което се обявява провеждането на конкурс за отдаване под наем на улици, площади и паркинги – общинска собственост, попадащи в тъй наречената „Синя зона” на града.

В протеста се предлага отмяна решението на градските старейшини като незаконосъобразно.

Причина за това се явява абсолютната недопустимост да се отдават под наем обекти общинска собственост, от обществено значение, предназначени за обществено обслужване на гражданите. Съгласно установения нормативен ред предоставянето им може да се извършва единствено при условията на концесионна процедура според Наредбата за концесиите.

Наред с горното в протеста са изтъкнати и редица други пороци на атакувания акт, състоящи се в липса на определена наемна цена, липса на ясен критерий за обособяване на обектите, противоречие на обособената „Синя зона” с приетия общ устройствен план на града, липсата на становище от страна на сектор „Пътна полиция” при Областна дирекция на полицията Пловдив във връзка с организацията на движението.

След внимателно запознаван с казуса и констатиране на множество нарушения при вземането на цитираното решение, Окръжна прокуратура упражни своите правомощия по закон да поиска от Административен съд Пловдив отмяна на решението на Общинския съвет.

Припомням, че областният управител спря решението за „Синята зона” и също го изпрати в Административния съд.