И община Асеновград иска пари от държавата за щетите от пороите
И община Асеновград иска пари от държавата за щетите от пороите / снимка: dariknews.bg/архив

Община Асеновград поиска над 100 хил. лв за отстраняване на щетите от пороите през юли и август, съобщиха от общината. От дъждовете са повредени 2 третокласни пътя между селата Бор - Три могили и Жълт камък – Узуново, както и пътни настилки и подпорни стени на улици в 7 села. Затова общината кандидатства за средства в размер на 101 127 лв. с ДДС от Междуведомствената комисия по възстановяване и подпомагане към Министерския съвет.

Падналите обилни дъждове в събота нарушиха пътната настилка в селата Мулдава, Стоево и Тополово и наводниха къщи в с. Козаново.

Според кмета на Асеновград д-р Емил Караиванов превантивните мерки по почистването и урегулирането на коритото на река Чая са дали добър резултат. Не се очакват бедствия, свързани с реката, допълни той.

Асеновград е 4-та община в Пловдивска област, която търси средства от държавата, за да ремонтира щетите от пороите тази година. Преди това Карлово, "Родопи" и Първомай също кандидатстваха за пари от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане.