И ДАНС поема случая Ритон
И ДАНС поема случая Ритон / Снимка: Виктор Кадири
Държавната агенция за национална сигурност ще разследва случая с общинска фирма "Ритон", разбра Дарик. Кметът Славчо Атанасов се е срещнал с шефа на агенцията Петко Сертов, на която е бил обсъден казусът с общинска фирма „Ритон”. По неофициална информация на Дарик радио, кметът на Пловдив трябва да предостави до края на седмицата документацията по случая, с която разполага общинската администрация.

От два месеца дознатели от сектор “Борба с организираната престъпност” също разследват по разпореждане на Окръжна прокуратура загубата на акциите на фирма “Ритон” и прехвърлянето им на реститута Георги Върбанов. Работата по образуваното досъдебно производство за престъпление по служба е възложено на тях, тъй като има съмнение за корупционни действия, поясни окръжният прокурор Андрей Атанасов.

За да попречи на новия собственик на акциите да прехвърля стоящите зад тях имоти, кметът забрани със заповед районните кметове да издават скици, удостоверения и данъчни оценки за имоти и терени на фирмата, като обясни, че въпреки законовите резпоредби, това е единственият начин да се блокира прехвърлянето на имотите на “Ритон”.

Атанасов коментира, че е прибегнал към нарушаване на закона, тъй като исканията за запора на акциите няма да спаси активите на дружеството, сред които са ресторантите “Веселото село”, “Бялата воденица”, “Чановете” на Гребната база, кафе-сладкарницата “Римски стадион”, магазини и складовата база на ул. “Арцарица”. Два иска за запор на джиросаните на Върбанов книжа ще бъдат внесени в Окръжния съд. Прокуратурата ще поиска обявяване за нищожно вписването в Търговския регистър на прехвърлянето на акциите.

В резултат на разследването, по делото е привлечен като обвиняем главният юрисконсулт от Дирекция “Правно нормативно обслужване” Цветан Варемезов, който бе дисциплинарно уволнен от кмета.

Пред Дарик, кметът Славчо Атанасов потвърди за срещата с Петко Сертов и уточни, че тя е станала по негово настояване. Той заяви още, че случаят  "Ритон" е добре планиран, но отказа да коментира кой стои зад престъпното деяние.

/Чуйте коментара на Славчо Атанасов от прикачения звуков файл/