/ Гранична полиция, архив
Организирана престъпна група за трафик на хора е неутрализирана от Специализираната прокуратура и ГДБОП, съобщиха от държавното обвинение. 

На 12 декември, на територията на Свиленград са извършени множество процесуално следствени действия. При претърсвания в жилища са открити и иззети множество мобилни телефони. Разпитани са свидетели. Използвани са специални разузнавателни средства.

Повдигнати са обвинения на четири лица, като единият от е ръководител на групата. Групата е действала от началото на 2017 г. на територията на Свиленград.

В хода на разследването е установено, че на 27 юли, 2017 г., ръководителят и участниците в организираната престъпна група, в съучастие с още едно лице са организирали и осъществили превеждане на чужди граждани през границата на страната ни с Турция, без разрешение на надлежните органи на властта и не през установените за това места.

Това се е случило в землището на с. Труд. През българо-турската граница са били преведени 44 иракски граждани, четиринадесет от които ненавършили 16-годишна възраст. За това престъпление е било образувано досъдебно производство от Районна прокуратура-Пловдив, което е присъединено към разследването на Специализираната прокуратура.

Ръководителят на групата и един от участниците са задържани за 72 часа, предстои внасяне на искане за постоянния им арест. Двама са с парична гаранция съответно от 5000 лв. и от 2000 лв., още един е задържан под стража, 

Разследването продължава.