Художници рисуват онлайн
Художници рисуват онлайн / varbanov.dir.bg

От днес до 5 май в Арт-център „Филипополис“ гостуващи художници ще бъдат Мария и Валери Върбанови и синът им Богдан.

Редом със самостоятелната им изложба-живопис в стил фотореализъм в Арт-център „Филипополис“, те ще осъществят за втори път своя авторски проект „Отворено ателие“.

Авторите ще творят на живо и това ще се излъчва в реално време по интернет за целия свят. Разликата от Първото „Отворено ателие” е, че този път ще творят заедно със сина си Богдан Върбанов - ученик в 10-ти клас в НХГ ”Цанко Лавренов” - Пловдив, носител на наградата на публиката от миналогодишния Национален конкурс за млад автор /до 30г./ на Галерия „Аспект” и стипендиант на Фондация „Комунитас”.

В продължение на две седмици тримата художници ще рисуват на живо по шест часа на ден и ще излъчват всичко случващо се в галерията в реално време по интернет всеки ден от 13:00 до 19:00 ч.

В отвореното ателие те ще използват както конвенционална четка, така и аерограф. Заинтересованите ще могат да наблюдават целия процес на създаване на хиперреалистични картини и изграждането на триизмерен фотореалистичен образ.

Творците са предвидили също да има две интерактивни он-лайн лекции за ученици от няколко школи по изкуствата в 4 града. Откритият урок ще разкрие подробности за съвременния реализъм и малко познатите в България фото и хиперреализъм. Ще има демонстрации и на различни живописни техники.

След успеха на първото издание на проект „Отворено ателие“ в гр. Русе през 2009 г., Мария и Валери Върбанови успяват да наложат този интерактивен модел на взаимодействие между публика и творци в изобразителното изкуство чрез една високотехнологична креативност в представянето на живописта.

Вернисажът започва в 18:30 часа.