Христос Боскос отива на съд
Христос Боскос отива на съд / Ваня Трингова/Дарик радио-Пловдив
Прокурор Атанас Илиев
76035
Прокурор Атанас Илиев
  • Прокурор Атанас Илиев

Обвинителният акт срещу гръцкия студент Христос Боскос, който прегази на автобусна спирка 16-годишната Катерина Матеева на 19 май, ще бъде изготвен до края на седмицата. Това каза пред Дарик говорителят на Районната прокуратура в Пловдив прокурор Атанас Илиев.

Наблюдаващият прокурор започна съставянето на обвинителния акт от вчера. След изготвянето му, предстои той да бъде преведен и на гръцки език и връчен на гръцкия гражданин, обясни прокурор Илиев.

По думите му, остават единствено технически въпроси за разрешаване до внасянето на делото в съда.

Гръцкият студент Христос Боскос ще отговаря пред съда за нанасяне на средна телесна повреда на Катерина Матеева в съпричинителство с пловдивчанина Васил Калев. И двамата шофьори са нарушили 4 текста от Закона за движение по пътищата, сочат данните от експертизата, назначена от Районната прокуратура. Записът от единствената камера, заснела катастрофата на 19 май показа, че Боскос преминава през кръстовището на ул. „Победа“ и „Полк. Сава Муткуров“ на червен светофар. Четворната автотехническа експертиза пък доказа, че младежът е „летял“ със своя спортен „Нисан“ с 98 км/ч.

В началото на месец юли, прокурор Илиев заяви пред Дарик, че очаква Христос Боскос да бъде освободен от наказателна отговорност, но да му бъде наложено административно наказание-глоба и лишаване от правото да управлява МПС за определен период от време.

Максималното наказание, което предвижда Закона за това престъпление е 3 години лишаване от свобода или пробация, но тъй като Боскос не е съден се очаква да му бъде наложено административно наказание. Все пак обаче не мога да се ангажирам с мнението на Съда, коментира преди месеци прокурор Илиев.