Хранят задържаните лица
Хранят задържаните лица / netinfo

В нито един от петдесетте проверени случая в пловдивските полицейски управления не е констатирано упражняване на физическа сила и насилие над задържани лица от служителите на реда. Това съобщи координаторът на фондация „Дива” Мирослава Чантова, която осъществява в Пловдив проекта „Гражданско наблюдение на полицията”.

Арестуваните не знаят, че служебният защитник, който могат да поискат, работи за тях без пари, а никъде не се отбелязва, дали задържаното лице е искало адвокат или не.

Благодарение на усилията на фондация „Дива” от 1 август насам всеки задържан получава храна, като дневната издръжка е 2 лева и 6 стотинки. Преди това арестуваните сами са плащали за прехранването си, докато са били задържани в арестите на РПУ-тата.

От 1 януари 2009 година всеки полицейски участък трябва да има отделен арест за мъже и жени със санитарен възел, стая за майки с деца, отделни помещения за настаняване на малолетни и непълнолетни. Ако условията не са подходящи задържаните лица ще се отвеждат в РПУ-то, което има такива условия.

Първо и Второ РПУ в момента имат задоволителни условия в местата за задържане. Строи се ново крило на Трето, предстои построяването на нова сграда на Пето РПУ. В останалите участъци помещенията за настаняане на задържаните лица трябва основно да бъдат ремонтирани.