Хотелите в Смолянско се увеличават, приходите падат
Хотелите в Смолянско се увеличават, приходите падат / netinfo

С милион и двеста хиляди лева са намалели приходите от туризъм в Смолянско за полугодието на 2008-а спрямо същия период на миналата година, отчитат от териториалното статистическо бюро. От януари до края на юни оборотът в бранша е 10.4 млн. лв. срещу 11.6 млн.лв. за шестмесечието на 2007-а.

В Родопите тази година са почивали около 88 хиляди туристи. Тревожната тенденция, която засича статистиката, е намаляването на чуждите туристи, които посещават Смолянския край. Според хотелиери, основната причина за спада на гостите е масовото изсичане на гори и застрояването на площите с нови обекти. За отчетения период българските туристи са 4 пъти повече от чуждите гости.

Въпреки понижението на приходите, местните статистици отчитат сериозен ръст – около 27%, на броя на туристическите обекти и местата за настаняване.

284 са средства за подслон към днешна дата в Смолянска област. От статистическото бюро прогнозират ново значително увеличаване на броя им до края на годината, когато се очаква пуска на доста новостроящи се хотели, апартаментни комплекси и вили.