Холандски съдия-следовател разпитва дистанционно свидетел в Пловдив
Холандски съдия-следовател разпитва дистанционно свидетел в Пловдив / netinfo
Чрез видеоконферентна връзка между Окръжния съд в Харлем и Пловдивския апелативен съд холандски съдия –следовател ще разпита днес български свидетел по дело за трафик на наркотици и пране на пари в Холандия. Досега пособен дистанционен разпит в България е правен само във Варна, казаха магистрати.

За да отговори на молбата на холандския съд за оказване на правна помощ, Пловдивският апелативен съд е взел видеотехника под наем. Местните магистрати не разполагат със собствени технически средства за осъществяване на конферентни заседания, макар да са подали заявка до Висшия съдебен съвет да им бъдат отпуснати 32 хиляди лева за такова оборудване. Техниката, с която работи съдът в Харлем струва 200 хиляди евро, т. е. 12 пъти повече от заявените средства.

Във видеоконферентната връзка от холандска страна ще участват съдия-следовател, преводач, защитници и съдебен секретар, а от българска – трима съдии. Съгласно нашия Наказателно процесуален кодекс, подобен тип разпити могат да се осъществяват само в апелативните съдилища.