Хепатитът затихва, увеличават се пневмониите
Хепатитът затихва, увеличават се пневмониите / netinfo

Епидемията от Хепатит ”А” в ромските квартали на Пловдив затихва, съобщиха от РИОКОЗ. През последната седмица в Столипиново е имало дни без поява на нови случаи на заболели, обясни директорът на инспекцията д-р Ани Егинлиян.

През последната седмица новорегистрираните болни в областта са намалели от 141 на 90. В Пловдив новите случаи са 33 срещу 74 преди седмица. Останалите след имунизацията в ромските квартали на Пловдив 999 ваксини, ще се използват за ваксиниране на децата в Карлово, Кричим и село Крушево - Първомайско.

Има спад на простудните заболявания, казаха още от РИОКОЗ. Поради настъпването на зимата и опасността от грипни епидемии инспекцията е започнала наблюдение на четири детски градини и 3 училища в Пловдив.

До момента не са забелязани завишаване на отсъстващите деца и ученици поради болест. Увеличен е обаче броят на болните от пневмонии, съобщи за Дарик директорът на МБАЛ ”СВ. Мина” в Пловдив д-р Надежда Крумова. На ден се хоспитализират по около 35 пациенти, което е наложило разкриването на допълнителни легла.