Хепатитът в Пловдив събаря цели семейства
Хепатитът в Пловдив събаря цели семейства / netinfo

Епидемията от хепатит “А” в Пловдив вече обхваща цели семейства. Регистрирани са 3 ромски фамилии от Столипиново с по трима заболели и още 18 с по двама, с които общият брой на заразените в квартала става 281 души.

Това съобщи директорът на РИОКОЗ д-р Ани Егинлиян. В другото голямо огнище- Шекер махала има 4 нови случая. В момента се изготвят списъците за ваксиниране, след като правителството реши да отпусне 600 000 лева за първата инжекция срещу хепатит на 12 400 деца от „Столипиново” и „Шекер махала”.

Има готовност ампулите да бъдат раздадени на джипитата, чието задължение е да ги поставят. В семействата, където има болен ваксината ще се прави слез изследване на децата за антитела, защото може да има и други заразени от хепатит и тогава имунизацията няма да помогне, уточни д-р Егинлиян.

Законът за здравето дава възможност за обявяване на епидемична обстановка и затваряне на училища, но след аргументиран доклад от РИОКОЗ. Вместо кметствата да мислят за такъв вариант да се съсредоточат върху ремонтите и да хигиенизират сградите, препоръча д-р Егинлиян по повод възможността учебната година да не започне навреме.

Проблем са многото нерегламентирани сметища и незаконното производство на малки количества храни, които се пласират в ромските квартали, казаха още от санитарната агенция. През последните няколко дни са затворети още 3 хранителни обекти без регистрация и лош хигиенен режим.