Хепатитът превзе училищата в Пловдив
Хепатитът превзе училищата в Пловдив / netinfo

Болни от хепатит “А” вече има във всички училища и детски градини на Пловдив с изключение на тези в районите “Южен", “Западен” и “Тракия”, съобщи директорът на РИОКОЗ д-р Ани Егинлиян. По думите й заразяването е станало още преди началото на учебната година.

Сред заболелите са ученици от ромски произход и деца от български семейства, което означава че болестта се разраства, уточниха епидемиолозите. Със симптоми на хепатит е и едногодишно бебе, което е настанено за лечение на друго заболяване в дом “Майка и дете. Наредено е спешно изследване на контактните, кърмаческия сектор и персонала на заведението.

Детето е родом от пловдивското село Христо Милево, където е живяло при изключително лоши условия с роднини на майката. Само за последните два дни има по 19 заболели в Столипиново, с които общият им брой вече е 701 души. Новите случаи в Шекер махала са 9, казаха още от санитарната агенция.

Районните кметове ще бъдат глобявани, ако допуснат появата на нерегламентирани сметища и продажба на незаконни хранителни продукти, предупреди д-р Егинлиян. Децата от ІІІ “а” клас на училище “Христо Ботев”, които прекъснаха занятия по настояване на родителите си заради опасността да бъдат заразени с хепатит от ромчета, които учат по програмата за десегрегация, няма да бъдат санкционирани. Това потвърди директорът на Регионалния инспекторат по образование в Пловдив Александър Буздрев.

Според него конфликтът е изгладен, но ще бъдат разгледани молбите на децата, които желаят да продължат обучението си като частни ученици. Все още няма точна информация кога ще пристигнат ваксините за имунизацията на близо 12 500 деца от ромските квартали на Пловдив, каза още д-р Егинлиян.