Хепатитът поваля и военнослужещи
Хепатитът поваля и военнослужещи / netinfo

Заболеваемостта от хепатит А в Пловдив все още поддържа високи стойности, съобщиха от Районната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве.

Само от началото на миналата седмица заразените от Столипиново и Шекер махала са 116. За лечение в Инфекциозна клиника са настанени и четирима военнослужещи от различни поделения. “Не може да се говори за епидемия в Пловдивския гарнизон, защото заболелите са кадрови войници и заразяването е станало извън казармите, уточниха военни лекари.

От РИОКОЗ са доволни от активноста на ромите в протичащата имунизационна кампания срещу хепатит. За първите два дни от началото й са имунизирани над 3 000 деца от 2 до 18 години. На други 285, контактни на вече болни, са взети кръвни проби. 20% от тях са били положителни на антитела и няма да бъдат ваксинирани.

Предстои да им бъдат взети проби от черния дроб за да се установи, дали боледуват в момента или вече са прекарали заболяването. Кампанията ще приключи най-късно до края на следващата седмица. Обмисля се и възможността за ваксиниране на децата от квартал Хаджи Хасан махал а.

Инспекторите ще изпратят повторни покани до няколко български семейства от Столипиново, които по неясни причини са отказали да имунизират децата си.