Хепатитът не отложи първия звънец
Хепатитът не отложи първия звънец / netinfo

118 от общо 160- те деца, включени в програмата за десегрегация на учениците от кв. Столипиново”, вече са с поставени ваксини срещу хепатит А. Това съобщи пред Дарик председателят на фондация “Рома” Антон Карагьозов. Той увери, че на останалите инжекцията ще бъде поставена до края на днешния ден. Всички деца от програмата за интегриране получиха ранички.
В училище “Паисий Хилендарски” в центъра на Пловдив, където от първи до пети клас учат

20 ромчета от гетото, никой от родителите на останалите ученици не изрази притеснения за разпространение на заразата. Директорът Соли Христов увери, че още преди 3 дни е разговарял с родителите на хлапетата от програмата за десегрегация и всички те са ваксинирани. Бележки от личните лекари обаче не бяха искани по 2 причини – за да не бъдат притеснявани децата и защото ваксинацията е доброволна, а не задължителна.
Учебната година в Пловдив стартира във всички 54 общински училища, независимо от настояванията на част от родителите първият звънец да бъде отложен заради епидемията от жълтеница. Кметът Чомаков удари първия звънец в Националната търговска гимназия. Половин час по-късно, в 10 часа той ще дари в СОУ “Димчо Дебелянов” в “Столипиново” учебни помагала на 30 първокласници от социално слаби семейства и ще поздрави с първия учебен ден техните съученици. Вечерта от 19 часа пред Пеещите фонтани в Цар-Симеоновата градина кметът ще подари на пловдивските ученици дискотека на открито.