/ Дарик
Училищата в Пазарджишка област излизат в грипна ваканция от 19 до 23 януари, реши на днешното си заседание Регионалният пандемичен комитет. Според актуалните денни, представени от образователни институции и лечебни заведения, има рязко повишение на заболеваемостта от вирусни инфекции, затова мярката е наложителна.

Между 300 000 и 400 000 българи вероятно ще се разболеят от грип

По данни на шефката на Регионалния инспекторат по образованието Валентина Кайтазова днес от училище са отсъствали 29,73 на сто от децата. Най сериозна е ситуацията в общините Септември, Лесичово и Брацигово, където отсъстващите са над 30%, а в Батак и Сърница са съответно 16,34% и 15,83%.

Обявена е и епидемия. Прекратяват се плановите операции, а за свижданията в болниците ще бъде въведен драстичен ограничителен режим. Спират се също детските и женските консултации.

Лабораторни проби потвърдиха наличието на грип

Във вторник следващата седмица предстои ново заседание на Пандемичния комитет, на което ще бъде решено дали да бъде удължена или продължена обявената епидемия.

Пандемичен комитет Пазарджик
Заседание на Пандемичния комитет в Пазарджик netinfo

Лабораторни изследвания потвърждават, че в региона има грип. Актуалният вирус е от тип В, известен като „Ямагата“. Експерти предупреждават, че тазгодишните ваксини не предпазват от него.

Председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари д-р Красимир Кулински отново предупреди, че самолечението е опасно. Съветът е при първи симптоми да се търси лекар, който може да прецени кои противовирусни препарати са най-подходящи.