Гражданско сдружение ще се бори за нова формула за сметките за парно
Гражданско сдружение ще се бори за нова формула за сметките за парно / Снимка: Дарик - Пловдив /

Неправителствена организация, която ще бъде учредена в Пловдив,  ще се бори за въвеждането на нова формула за изчисление на консумираната енергия и за смяната на индивидуалните разпределителни устройства с индивидуални топломери, които реално отчитат потребените мегавати. Това съобщи днес изпълнителният директор на фондация „Помогни на нуждаещите се”  Георги Найденов. Инициативата е провокирана от множеството оплаквания на пловдивчани от топлофикация за завишени сметки и за начисляване на огромни  суми за общите сградни части.

 

При сегашната система на разпределяне на показанията на общия топломер се стига до абсурди хора, които никога не ползват парно, да бъдат принудени да плащат стотици левове, казаха недоволни абонати, които се сдружават. Пенсионерът Атанас Делчев посочи, че е осъден за 4 хиляди лева от „ЕВН България Топлофикация”, въпреки че от 15 години няма радиатори в дома си и има констативен протокол за това.

 

Фондация „Помогни на нуждаещите се”  ще предложи на зам.- кмета по социалните въпроси Красимир Ангелов да бъде изграден Обществен съвет за демократичен надзор на обществените услуги. Целта е в него да влязат граждани и независими експерти, които да упражняват граждански контрол върху монополистите. Според шефа на фондацията трябва да има и промяна при начисляването на абонаментните такси.  Сега те се товарят с ДДС – данък, който е само за реално извършени конкретни услуги, а абонаментът е за хипотетични разходи по поддръжка на мрежата, смята Найденов.

 

Новото сдружение ще разчита за прокарването на предлаганите революционни промени в Закона за енергетиката на пловдивските депутати, които ще влязат в следващия парламент и на съдействието на общината.