Готвят нова аванта за „Градски транспорт”
Готвят нова аванта за „Градски транспорт” / netinfo

„Градски транспорт” да бъде освободен от санкции за неизпълнени курсове до признаване на инвестициите на купувача Ангел Батаклиев, ще гласува на предстоящата сесия Общинския съвет. Предложението е на съветника от левицата Ангел Петров, съпартиец в БСП на приватизатора на транспортната фирма.

Това е поредният акт, с който новото мнозинство доказва, че толерира фирмата на общинския съветник Ангел Батаклиев, макар той да вдигна незаконосъобразно капитала, с което стопи общинското участие в нея от 33% на 3%, каза председателят на съветниците от ГЕРБ и на Надзорния съвет на Агенцията за приватизация Дани Каназирева. Припомням, че само преди дни Окръжна прокуратура протестира в съда друго прието от управляващото мнозинство решение, с което Общинският съвет промени постфактум приватизационния договор с тълкувание, че инвестициите в „Градски транспорт” може да са за сметка на приватизираното дружество.

Предложението ми е за удължаване на срока за неналагане на санкции, защото имаше такова решение на Общинския съвет за периода на оздравяване на дружеството, коментира Ангел Петров. „Не трябва да притискаме дружеството, което е във форсмажорни обстоятелства заради производството по несъстоятелност, обявено със задна дата отпреди продажбата му” , каза вносителят в отговор на въпрос на Дарик не се ли ощетява обществения интерес, след като няма да се изпълняват курсове на автобуси и тролеи. Според Петров, целесъобразността в предложението му е в рамките на закона и приемането на решението няма да наруши равнопоставеността на превозвачите. Според него, останалите транспортни фирми не са притиснати като „Градски транспорт” и - с малки изключения – не инвестирали в нови автобуси.

Това е нов опит за незаконно облагодетелстване в нарушение на Наредба 3 на Министерство на финансите и на договора за обслужване на линиите, коментира управителят на „Хеброс бус” Веселин Дошков и се закани да прати решението в съда. Той припомни, че през миналата година с подпис на кмета на 3 пъти „Градски транспорт” бе освобождаван от санкции за неизпълнени курсове. При публичния си отчет в Музея на Съединението Славчо Атанасов декларира, че нов компромис няма да има.