водещият Кирил Кирилов и историкът Стефан Шивачев в студиото на Дарик Пловдив
водещият Кирил Кирилов и историкът Стефан Шивачев в студиото на Дарик Пловдив / снимка: Петър Тодоров
Стефан Шивачев за големите български държавници
Нуждаем се от своите водачи.
92371
Нуждаем се от своите водачи.
  • Нуждаем се от своите водачи.
"Дълго време ролята на личността в развитието на историческите процеси се отричаше, а по-популярната теза беше, че масите творят историята". Това заяви в ефира на Дарик радио историкът и директор на Регионалния исторически музей в Пловдив Стефан Шивачев.

"Всеки народ се нуждае от своите водачи и от своите личности, които да бъдат решителни и да вземат в свои ръце съдбините на народа. Горко на този народ, който в даденото историческо време не ражда своите личности", каза още Шивачев. 

Във вторник – 31 януари, чествахме 163 години от рождението на големия български държавник Стефан Стамболов. През последните дни имаше още няколко рождени дати на бележити българи. Общественикът и революционер Михаил Герджиков е роден на 26 януари, и то в Пловдив. Определяният като „най-успешен кмет на Пловдив“ Божидар Здравков е роден на 30 януари, а на същата дата на бял свят е дошъл и цар Борис III, наречен „Обединител“.

Как тези видни личности и държавници са намерили своя път в живота и с какво са допринесли за Пловдив и България, чуйте от интервюто със Стефан Шивачев в прикаченото аудио.