Гори склад на Химик в Асеновград
Гори склад на Химик в Асеновград / Автор: Виктор Кадири
Склад на асеновградския завод “Химик” се е запалил около 14 часа днес. Седем противопожарни автомобила гасят пламъците, които по първоначални данни са се прехвърлили от запалени в съседство треви. На място е и екип на Гражданска защита, мобилизани са и военни от местното поделение. От Гражданска защита -Пловдив са изпратили две авторазливни станции, а пловдивската община - 2 водоноски, заради липсата на водоизточник в близост до мястото на пожара.

Въпреки задушливия черен дим в района, най-вероятно няма обгазяване, казаха от Гражданска защита. Първоначалните замервания не показват завишаване на вредните емисии, заяви пред Дарик зам.-началникът на областната дирекция Гражданска защита в Пловдив Йордан Михов. Той препоръча асеновградчани все пак да избягват движение на открито, да затварят прозорците и ако попаднат в района на облака, да си поставят бързо намокрени с вода кърпи на устата.

 По данни на община Асеновград горящите  полиетиленови отпадъци на площадката срещу завода са около 200 тона При изгарянето на найлона  се отделят въглероден двуокис, сажди и вода, но няма опасност от замърсяване с отрови, обясни Михов. Той съобщи, че в Асеновград е изпратена и мобилната лаборатория на РИОСВ - Пловдив. Замерванията не са показали наличие на токсични вещества във въздуха, увери кметът на Асеновград Христо Грудев.

Това е третият пожар в последните 8 години в “Химик”. За последно предприятието се подпали преди 3 години. От февруари то е в ликвидация. Предприятието е имало предписание да възстанови оградата си, през чиято граница са се прехвърлили пламъците, но то не е било изпълнено. Една от причините за липсата на вода в района е спирането й заради неплатени задължения.