Глобиха с 1000 лева ловец, застрелял куче
Глобиха с 1000 лева ловец, застрелял куче / Thinkstock/Getty Images

С глоба от 1000 лева наказа Окръжният съд в Пазарджик ловец, застрелял куче. Асен П. от село Добровница е оправдан по повдигнатото от прокуратурата обвинение в изтезаване на гръбначно животно, довело до смърт, тежко или трайно увреждане. Със снемането на наказателна отговорност стрелецът отървава затвор от 1 до 3 години.

Присъдата е окончателна и идва след доста оспорвана съдебна битка. До нея се стигна, след като на 31 май 2015 година, когато Асен отишъл да нахрани фазани, яребици и зайци, отглеждани от ловната дружинка във волиера извън селото, до която има и ябълкова градина. Носел оръжието си и бележка за отстрел на вреден дивеч. В това време 5-6 скитащи кучета, с окапала козина и измършавели, наскачали по мрежата и напирали да влязат при дивеча. Асен ги замерил с буци пръст и ги прогонил. Останало само едно – огромно, също с оредяла козина, от устата му течала пяна. Мъжът всячески се опитвал да го сплаши, но то със застрашително ръмжене вървяло към него. Тогава той свалил пушката, прицелил се и стрелял. Раненото четириного започнало да квичи силно, а за да не се мъчи, ловецът го доубил с още един изстрел.

Овчар от село Добровница обаче твърди, че убитото животно не е бездомно, а един от пазачите на стадото му. Пастирът твърди, че то лаело срещу Асен, който го напсувал и стрелял, после завъртял цевта и към овчаря. Кучето не било бясно, тъй като е ваксинирано от ветеринар. Иван подал жалба в полицията след случилото се.

Председателят на ловната дружинка Цветан Цветанов казва, че пастирът водил стадото си на хранилките с царевица и жито, както и да им брули ябълки от овощната градина на дружинката, но не са се жалвали от него в полицията.

Това е второ за региона дело за разстрел на гръбначно животно, а предишното бе първо с присъда за страната. В началото на тази година Районният съд в Панагюрище глоби Йордан А. от село Бъта, защото застрелял каракачанска овчарка без видима причина – изкарал цевта през прозореца на джипа си и гръмнал. Йордан плати 1500 лева глоба и още близо 500 за съдебни разноски.