Надзорната фирма, поддържала пропадналия асансьор със 7-годишно дете в Пловдив, ще бъде санкционирана и дори може да ѝ бъде отнет лиценза. Това заяви пред NOVA главният директор на дирекция „Инспекция за държавен технически надзор” в Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) Нели Карипова.

Тя уточни, че виновните за инцидента в Пловдив ще бъдат глобени. Ще се съставят актове и за надзорната фирма, защото е допуснала да се експлоатира асансьор с неизправна алармена система.

„Ще се върви към отнемане на лиценза. В момента се проверява цялостната дейност на фирмата. Вече са проверени 4 от общо 400-те асансьора, които тя поддържа”, поясни Карипова. Тя каза още, че на сайта на ДАМТН всеки може да види коя компания се грижи за поддръжката на дадено съоръжение и кога за последно то е инспектирано. Оказва се обаче, че тази информация не винаги се въвежда от фирмите.

Нямаме основание да задължаваме асансьорните компании да вписват тези данни”, поясни експертът. И допълни, че ще настояват за законодателни промени, чрез които вписването на данни за всеки асансьор да стане задължение за всички поддържащи фирми.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook. Там очакваме и вашите коментари.