Гледат жалбата на екс кмета на Стрелча
Гледат жалбата на екс кмета на Стрелча / vbox7

Жалбата на бившия кмет на Стрелча 57-годишния Иван Евстатиев, обвинен в изнасилването на 16-годишна ученичка, ще разгледа днес Пловдивския Окръжен съд. След като вчера 15 пазарджишки съдии си дадоха отвод и не пожелаха да гледат жалбата на Евстатиев в Пазарджик, Върховният касационен съд прехвърли делото в Пловдив.

Преди седмица Районен съд-Панагюрище го остави в ареста с постоянна мярка „задържане под стража“. Ще обжалваме решението на съда, заявиха тогава неговите адвокати Петър Горчев и Стоян Парпулов. На този етап обаче те отказват други изявления. Съдия Диана Стателова разпореди делото да се гледа при закрити врата заради разкриването на данни от интимен характер за него и непълнолетното момиче.

От изложеното в съдебната зала се потвърди, че бившият кмет много добре е познавал ученичката, когато я е поканил в хотелската си стая. Иван Евстатиев е признал, че е извършил полов контакт с нея, но той е бил доброволен, а не насилствен. Преди това двамата са изпили солидно количество алкохол. По предварителна информация се касае за повече от една бутилка водка, като ученичката е изпила над 200 грама.

Съдът прецени, че Евстатиев трябва да остане в ареста, тъй като заради високите постове, които е заемал, съществува вероятност той да повлияе на свидетели по делото или на свързани със случилото се лица. Като втори мотив съдът посочва възможността обвиняемият да се укрие, визирайки факта, че е имал дипломатически ангажименти.