Гледат делата за касиране на изборите в Пловдив и в район „Тракия“
Гледат делата за касиране на изборите в Пловдив и в район „Тракия“ / Дарик Пловдив/ архив

Административния съд в Пловдив ще гледа днес две дела, свързани с искането за касиране на резултата от балотажа на изборите в града. Първото е образувано по жалба на Коалиция за Славчо Атанасов : Патриотичен фронт(ПФ), НФСБ-ВМРО срещу резултата от балотажа в район „Тракия“.

Второто дело е по жалба на самия Славчо Атанасов, който оспорва резултата от балотажа, който загуби с малко над 1000 гласа от Иван Тотев.

И по двете дела докладчик е съдия Стоил Ботев. На днешните заседания се очаква да бъде разпитан, пожелал анонимност, член на общинската избирателна комисия (ОИК), относно пропускателния режим в зоната на сигурност в нощта на изборите.

Отделно трябва да бъде представен списък с дописаните под черта в избирателните списъци хора, за които “патриотите“ имат подозрения, че са гласували на повече от едно място.

Според хипотеза на адвокат Емил Василев, който представлява „патриотите“ и по двете дела, ако се съберат броя на гласувалите под черта – 1122 човека и броя на невалидните бюлетини, които са 2271, се получават близо 4% от всички подадени бюлетини, което надхвърля многократно разликата в гласовете между Атанасов и Тотев.

Василев представи пред съда доказателствени искания в 14 точки, които според него ще докажат множество нарушения на изборния процес, както и несъответствия в изборните протоколи и неправилно броене на бюлетини.

Ответната страна, представлявана от представители на Общинската избирателна комисия (ОИК) начело с Деница Чингарова, определиха част от исканията на ПФ за несъотносими към спора, а други недопустими.