ОбС Пловдив
ОбС Пловдив / Искра Койчева, Дарик Пловдив
Ще се удължи ли срокът за реконструкция на големите пловдивски булеварди?
Изменение на рамковото споразумение за усвояване на средствата от 30-милионния заем с Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) ще гласуват днес пловдивските общински съветници.  Средствата бяха отпуснати за реконструкцията на  „Коматевско шосе", „Руски", „Шести септември", както и за изграждането на чисто новия булевард „Северен".

Причината за внасянето на предложението от страна на кмета Иван Тотев е, че от момента на сключване на договора с банката на 24 октомври, 2014г. до първите усвоени средства на 10 август, 2016г. има почти 22 месеца закъснение, става ясно от мотивите на градоначалника. През това време Община Пловдив е извършвала необходимите тръжни и съгласувателни процедури, допълва Тотев.

Двугодишният договор за изпълнение с  консорциум  „Щрабаг“ е подписан на 15 февруари 2016 г.  Датата на започване на работата по „Коматевско шосе", „Руски"и  „Шести септември" е пет месеца по-късно, а на „Северен“ – на 19 април, 2017 г., припомня кметът на Пловдив. В мотивите си той допълва, че забавянето на изграждането на новия булевард се дължи на процедурите по отчуждаване на имоти, които трябва да приключат до края на тази година.

Тотев припомня и причината за продължилата дълго време реконструкция на Коматевско шосе, а именно намерените артефакти и находки, което е наложило временното преустановяване на строителните дейности по шосето.

В предложението си градоначалникът посочва още, че рехабилитацията на булевардите по 30-милионния заем се извършва успоредно с комуналните дружества в Пловдив, които извършват подмяна на съответните мрежи и съоръжения съобразно техните нужди и финансови възможности.