Гласуват близо 1 млн. за аварийни кърпежи преди зимата
Гласуват близо 1 млн. за аварийни кърпежи преди зимата / netinfo
900 000 лева за спешни кърпежи на улиците преди зимата се очаква да бъдат заделени при днешното гласуване на актуализацията на бюджета на Пловдив. Това се прави за пръв път, подчерта финансистът на общината Наталия Делчева. Излезлите в опозиция съветници на ГЕРБ обаче коментираха, че аварийната мярка се налага в резултат на слабата работа на общинската администрация и голямото изоставане при усвояване на парите от инфраструктурния заем.

Съветниците от Бойко-Борисовата партия декларираха, че няма да подкрепят повечето от предложенията за пренасочване на 6 милиона лева, защото – по думите на лидера им Йордан Кюмюрджиев – то решава партийни проблеми на доминираното от ВМРО и БСП ново мнозинство, вместо да решава проблемите на града.

Близо 200 хиляди лева ще бъдат пренасочени като резерв за отоплението на социалните домове, яслите и детските градини в града. Дефицитът по това перо се очаква да надхвърли половин милион след драстичното увеличение на всички горива, затова от левицата ще настояват за подсигуряване на топлото да бъдат прехвърлени и по-голямата част от 400-те хиляди лева, предвидени за оборудване на ремонтиращия се Младежки дом , в който трябва да се нанесе Общинският съвет. Милион и половина ще бъдат дадени като дотация на превозвачите в градския транспорт, за да се предотврати ново поскъпване на билетите.

Половината от парите, които ще се преразпределят, ще дойдат от неосъществената реконструкция на Четвъртък пазара и нереализираното видеонаблюдение на пловдивските училища, за които в бюджета бяха планирани по 1,5 млн. лева.

70000 лева се очаква да бъдат отпуснати за аварийни ремонти на вътрешнокварталните улици зад „циганския” Кореком, където дори линейките отказват да влизат. По 50000 лв. се предлага да отидат за ремонт на обръщалото на автобус №9 на Брезовско шосе, за смяна на елинсталацията на Родилния дом на ул. „Весела”, която е пред срив, както и за изграждане на специализирана детска площадка за деца с увреждания.