Гласуваме с машини и без експерименти в 500 секции
Гласуваме с машини и без експерименти в 500 секции / снимка: Димитър Владимиров, Дарик радио Пловдив

Машинно гласуване в близо 500 секции в страната ще има на местните избори наесен, съобщиха по време на разяснителната кампания в Пловдив от Централната избирателна комисия (ЦИК). Гласуването чрез стационарни машини  вече няма да бъде експериментално, а ще бъде включи в общите резултати, уточни Александър Андреев  от ЦИК.  На този етап обаче няма яснота какъв ще е точният брой на тези избирателни секции и в кои райони на страната ще бъдат те.

За октомврийския вот ще важи изискването за уседналост, според което избирателите трябва са живели в България  6 месеца преди датата на изборите и да имат постоянен или настоящ адрес.  Няма да може да се гласува с  удостоверение за упражняване правото на избор на друго място и това важи както за студентите, така и за наблюдателите, застъпниците и членовете на избирателните комисиите.

По време на разяснителната кампания в Пловдив представителите на 18-те местни администрации засегнаха проблемите с копирната техника. Сред останалите проблеми се очертава и размерът на възнагражденията за членовете на секционните комисии. Тази година те ще трябва да следят за правилното протичане на изборния ден, по врем на който на места ще се гласува с 4 бюлетини – за кмет, районни кметове, общински съветници и евентуално за референдум.

Гласуваме с машини и без експерименти в 500 секции
netinfo