Генералният план за организация на движението готов до септември
Генералният план за организация на движението готов до септември / снимки : Виктор Кадири/dariknews.bg

 

Генералният план за организация на движението в Пловдив трябва да бъде готов до края на лятото. Това стана ясно днес по време на подписването на договора между община Пловдив и английската фирма "Мот Макдоналд".

Проектът, който е на стойност 118 хил.лева, ще анализира различните компоненти свързани с организацията на движението. Изготвянето му ще даде краткосрочни и дългосрочни решения на проблемите с най-критичните точки в града, обясни управителят на "Мот Макдоналд", Юлиан Тюфекчиев. В плана ще бъдат включени, велоалеи с дължина над 40 км., както и иновативни решения за избягване на задръствания и определяне на места за пътни знаци, маркировка, светофари, паркоместа и пешеходни пътеки. Детайлно ще бъде преразгледано и движението в Стария град и Капана. Отделно всички пътни знаци в Пловдив ще бъдат събрани в единен регистър.

Освен, че английската фирма предложи два пъти по-крати срокове за изготвяне на плана, те имат и собствен софтуеър за обследване на улици, заяви ресорният зам.-кмет Александър Държиков. По думите му, досега в тази посока се работеше на парче, което повече няма да се случва. Специално създадени работни групи от общината, ще осигуряват на проектанта необходимата за обследванията информация и документация.