Гагаузов удря първа копка на големите ВиК-ремонти
Гагаузов удря първа копка на големите ВиК-ремонти / netinfo
Реконструкцията на ВиК-мрежата на Пловдив, финансирана с 11, 4 млн. евро заем от Европейската банка за възстановяване и развитие, стартират днес след двумесечно закъснение. Министърът на регионалното развитие Асен Гагаузов, областният управител Тодоор Петков и кметът Славчо Атанасов и управителят на ВиК Красимир Цветков ще направят символичните първи копки за подмяната на водопровода по ул. „Михалаки Георгиев” в район „Южен”.

Полагането на нова полиетиленова тръба там трябва да приключи до края на февруари, а асфалтирането на осеяната с ями улица ще е за сметка на водния оператор. По време на изкопните дейности движението по няма да се спира, но ще бъде ограничавано поетапно и частично.

На първия етап от ремонтите със заема от ЕБВР ще се подменят общо 11 км водопроводна мрежа, ще се извърши реконструкция на помпената станция за отпадни води и ще се изгради нов водосток на отливния канал на помпена станция „Север”. За да се гарантира редовното изплащане на вноските по заема, догодина водата на пловдивчани ще поскъпне поне с 15%, според договора с донора.

През пролетта се очаква да бъдат разкопани за смяна на тръбите и централните булеварди “Руски”и “Христо Ботев” и още 2 основни пътни артерии - “Скопие” и “Копривщица”.