Г-н Атанасов, избрах за кого няма да гласувам!
Г-н Атанасов, избрах за кого няма да гласувам! / netinfo
Днес, 29 септември, точно 1 месец преди вота за Пловдив, още не съм сигурна за кого от кандидатите за кмет ще гласувам. Защото така и не съм чула главното, което очаквам: една уникална идея за развитието на града, в който живея от 14 години.

Днес, 29 септември, точно 1 месец преди вота за Пловдив, обаче знам за кого няма да гласувам. Няма да гласувам за фаворита на социолозите г-н Славчо Атанасов. Решението ми е категорично и бе взето с помощта на “блестящото” отсъствие на г-н Атанасов от днешния дебат за Пловдив в националния ефир на предаването “Седмицата” на Дарик радио.

Оставям настрани неприятната емоция от отношението на Славчо Атанасов към авторитетната национална медия, в която си вадя хляба. Отказвам обаче да преглътна унизителното отношение към мен като слушател на този дебат, което прозира иззад “оправданието” на г-н Атанасов. Имал планирана среща със Сдружение “Българска майка” и не можел да ги подведе. Дори и да е истина, в което дълбоко се съмнявам, защо подведе аудитория от милион и половина слушатели, след като бе потвърдил пред водещия Кирил Вълчев своето участие седмица по-рано? Г-н Атанасов, обидена съм, че подценихте тяхната и моята интелигентност с подобно елементарно извинение. И не Ви вярвам, когато твърдите, че няма да подцените проблемите на нито един гражданин на Пловдив.

Няма да гласувам за Вас, защото позволихте софийският боклук да затрупа стола, на който трябваше да дебатирате – не със собственото си мълчание по темата, а с вашите опоненти – темата за столичните бали. Съзнавам, че като кандидат на ГЕРБ – ВМРО е абсурдно да очаквам от Вас да заявите онова, което казаха в студиото на Дарик конкурентите Ви Захари Георгиев, Николай Караиванов и Венцислав Каймаканов: като кмет не бих продължил договора за приемането на софийския боклук на пловдивското сметище. Лично аз не виждам драма в обратното, защото боклукът на Мария от “Люлин” не е по-миризлив от моя. Виждам обаче драма във Вашето мълчание по темата. Ясно ми е, че и следващите 4 години столът на софийския кмет ще се клати от балите и че от Вас като кандидат на ГЕРБ се очаква да участвате в укрепителните му дейности. Няма да гласувам за Вас не заради това, а защото не ви стиска да го кажете сега. И отгоре на туй твърдите, че сте честен с хората.

Няма да гласувам за Вас, и защото ме накарахте да се усъмня в способността ви да водите битка и да отстоявате позиции. Може отсъствието ви от два /вече/ поредни дебата да е тактика в кампанията Ви, но как да съм сигурна, че след 28 октомври /или след балотаж на 4 ноември/ ще се борите и ще отстоявате интересите на избирателите си?

Няма да гласувам за Вас и защото се определихте публично като кандидат на ГЕРБ – ВМРО. Вярно, в официалната регистрация на коалицията ГЕРБ е на първо място, но даже “пропуснахте” да добавите, че самият Вие сте член на ВМРО и това е вашата първа – макар и малка – ракета-носител. Не харесвам нелоялните хора и не мога да съм сигурна, че няма да бъдете нелоялен към интересите на Пловдив, така както сте нелоялен към собствените си съпартийци. Които – между впрочем – при гласуването за приемането на софийския боклук преди 11 месеца тактически напуснаха залата на Общинския съвет.

Няма да гласувам за Вас, защото не искам пореден кмет, който знае по-малко за правомощията си от журналистите, например. Допускам, че си вярвате, когато казвате, че първата Ви заповед като кмет ще бъде всеки работен ден да е приемен за районните кметове. Не мога обаче да го повярвам, защото те са избираеми според новия изборен закон и такава заповед би била правно нищо. И още – аз не схващам работата на кмета като изслушване на безкрайни жалби за междусъседски крамоли. Ще Ви остане ли време за друго?

Имам и още една важна причина да не зачертая Вашето име в бюлетината – мразя да ме манипулират. А Вие правите точно това, когато изтъквате безспорно добрите неща, които се случиха в район “Тракия” по време на Вашия мандат като районен кмет, като своя заслуга и със същата лекота препращате топката към настоящия “голям” кмет Иван Чомаков, когато иде реч защо няма високотехнологични инвестиции в същия този район.

Манипулация чиста проба е и отговора ви на въпроса “Одобрявате ли и ще продължите ли публично-частното партньорство на общината с бизнесмена Георги Гергов в Панаира и в Стария Пловдив?”. Всъщност, отговор нямаше, защото го отложихте за времето, когато ще се запознаете с актуалното разпределение на собствеността в смесеното дружество “Пълдин туринвест”, до което сега сте нямали правомощия за достъп. Не мога да допусна, че като човек с юридическо образование не сте наясно, че достъпът до тази информация е публичен. Ако не сте – цената на устната справка за актуалното състояние на търговските дружества във регистъра на фирменото отделение на Окръжния съд е 1 лв. Не е много, нали?

И последно – не съм сигурна, че някой от кандидат-кметовете ще реализира и 1/10 от това, което днес обещава. Но ме плаши, че точно Вие, който сте с най-голяма преднина в подкрепата /според социолозите/ не можете поне на полето на словото да изведете приоритетите на града. Всеки от участниците в дебата посочи един, най-важен според него, проект, за който Пловдив се нуждае от европари. Може и да се спори дали интермодалния логистичен център на Захари Георгиев, системата за устойчив вътрешноградски траспорт на Николай Караиванов или екопроектът – избор на Венцислав Каймаканов, са най-необходимите и спешни неща за Пловдив. Те тримата и спориха, и се атакуваха взаимно, но показаха умение да извеждат приоритети. Вие, г-н Атанасов, посочихте цели пет приоритетни области – толкова широки, че ми припомниха постулата “Много приоритети = липса на приоритет”. Защото всяко чавдарче знае, че “социалните проблеми трябва да бъдат решени незабавно”, както и транспортните, и екологичните, и ... /има ли значение кои още/.

* Мнението е лично