Французи оперират лицеви аномалии на бебета
Французи оперират лицеви аномалии на бебета / netinfo
Операции на тежки лицеви аномалии на две деца на 2 и 5-месечна възраст ще извършат в УМБАЛ „Свети Георги” двама хирурзи от Университетския болничен център в Лил, Франция, съобщи ръководителят на Клиниката по пластична и краниофациална хирургия доц. д-р Юрий Анастасов.

Проф. Филип Пелерен завежда Клиниката по пластична хирургия и център по изгаряния в Лил, а проф. Патрик Делем е ръководител на Клиниката по неврохирургия в Лил, двамата ще консултират и ще правят показни операции на аномалии, които са следствие от тумори и травми, уточниха от болницата.

Операциите на малки деца са сложни и опитът на френските ни колеги ще бъде изключително полезен, уточни доц. Анастасов. До края на престоя си в Пловдив френските учени ще участват и в планови операции, увери доц. Анастасов.

Гостуването на френски лекари не е необичайна практика, още през 2000 г. е сключен договор за обмяна на опит между болничния център в Лил, Университетска болница и Медицинския университет в Пловдив. Оттогава датират и първите визити на френски хирурзи в клиниките по пластична хирургия, детска хирургия и неврохирургия. Пловдивски специалисти също дават консултации и участват в сложни операции в Лил, но в друг период на годината.